WP_20160522_004_2

Sjællands-mesterskaber i orientering

I weekenden den 21-22 maj var PI-København pænt repræsenteret ved de sjællandske mesterskaber i orientering, som blev afholdt i skovene Valby Hegn og Aggebo-Græsted Hegn.

Den 21 blev afholdt stafetmesterskaber, og her stillede PI-København alene med et hold i klassen Herrer 55. Ud over de 3 deltagere her, stillede familien Stubs 4 medlemmer op på de åbne baner sammen med Anni Lind.

WP_20160522_004_2Holdet i H 55 bestod af Torkil Hansen, Jørn Lind og undertegnede. En stafet er altid lidt specielt, idet vi orienteringsløbere normalt helt og aldeles er alene om løbet. Her er der pludselig et par klubkammerater som er afhængig af ens præstation.

Selv vi er nogle rutinerede herrer, så var vi dels presset af denne afhængighed, og dels også at den indbyrdes konkurrence. For som jeg tidligere har skrevet om, så er ikke hvem man bliver slået af, der er interessant, der er mere interessant hvem man har slået.

Mange ikke o-løbere er nok ikke bekendt med hvor mange informationer vi løbere får, som følge af de elektroniske muligheder der efterhånden er kommet frem. I dag ”stempler” vi posten med en elektronisk brik, som gemmer på tid og hvilket kontrolnummer posten har. Det betyder at vi kender den tid, vi har brugt fra den ene post til den anden post, og der er kontrol af at vi har stemplet den rigtige post. Dette vil jeg vende tilbage til, lidt senere i dette skriv.

Forud for starten, var vi klar over at FIF Hillerød nok var os for gode, men vi mente at kunne være med helt fremme. Vi stillede med Torkil på første tur, 5,6 km. På turen løber man i et par sløjfer, og kommer forbi målområdet, således at næste løber kan gøre sig klar til overtage depechen (= o-kort). Trods en kikser undervejs på post 4, løb Torkil i mål som første mand med et forspring på 1 minut og 49 sekunder. Det var overraskende, og Torkil og jeg var enige om, at nu kunne vi nok holde fronten hele vejen. Jørn Lind tog over på anden turen, 5,4 km. Jørn løb et godt løb, med, som han forklarede, små usikkerheder undervejs. Uagtet at Jørn løb på en fin tid, så havde FIF Hillerød fundet en supermand frem, idet deres mand på 2 turen, dels indhentede den tabte tid, men distancerede os også med 2 minutter og 32 sekunder. En streg i regningen. Jeg løb ud på tredje turen, 5,2 km., med den viden, at FIF Hillerød kunne vi ikke slå, og nu måtte vi blot fastholde 2 pladsen. Med en enkelt undtagelse, løb jeg et fejlfrit løb, og PI-København kunne erobrer 2 pladsen i H 55 med en sikker margen ned til Hvalsøe OK på tredje pladsen.

Nu er det jo sådant, at godt nok konkurrerer vi mod de andre klubber, men den interne konkurrence er ikke af mindre betydning, og her var det jo rart, at jeg som skribent, tog sejren, uagtet at jeg godt nok løb den korteste tur.

Men så opstår diskussionen om, hvor på turen gik det galt, og hvor meget satte man til. Se det kan der komme en længere drøftelse ud af, og det skyldes ikke mindst den elektroniske tidtagning. Ser I, en stafet i orienteringsløb, afholdes på den måde, at man faktisk løber næsten samme bane. Blot er der nogle enkelte poster som er forskellige. I o-sproget kaldet gaflinger.

44.38 46.20 46.53

Først lidt forklaring. Der er 3 gaflinger på banen, post 1, 5 og 11, hvor vi ikke har samme post. De med rød markering er de poster som vi alle 3 har i samme rækkefølge på banen. Det med fed tryk, er angivelse af hvem af os, som er hurtigst på strækket, eks. fra post 2 til post 3. I dette tilfælde Torkil med tiden 5.50. Så er der de gule markeringer. Det er de poster, som vi selv oplyser til hinanden, at her har vi lavet et ”bom” (løbet forkert). Post 3, her kan vi så konstater, at Jørn med sit bom, sætter minimum 37 sekunder til i forhold til mig, og 47 sekunder til Torkil, mens jeg bare er langsommere end Torkil med 12 sekunder.

Som I nok kan fornemme, så kan vi o-nørder få lang tid til at gå med at analyser løbet. Men det viser også hvad teknologien kan bidrage med. Nu skal det ikke blive for uoverskuelig, men min analyse af ovenstående munder ud i, at jeg på løbets 2 første gaflinger frem til post 10 er hurtigst af os tre, mens Jørn er hurtigst på den sidste gafling frem mod mål. Men Jørn har sat mere til på de 2 første gaflinger, så Torkil samlet er næst hurtigst.

Nå men det var stafetten. Dagen efter galt det det individuelle mesterskab. Her stillede PI-København med 10 løbere fordelt fra klassen Dame 21 (år) til Herrer 60 (år). 2 løbere var dog på dagen forhindret i at stille op.

Men lad mig nævne det bedste resultat først. Mette Stub præsterede i Dame 21 at snuppe en sølvmedalje. Mette har løbet rigtig mange løb i år. (ofte i konkurrence med sin far, Bruno Stub) og hun er i rigtig god form. Mette løb banens 11,3 km med 31 poster i tiden 1.55.30. Absolut godkendt, selv om hun blev slået klart af vinderen fra Farum OK. På billedet den fortjente sølvvinder og ligeledes et o-kort med den sidste del af turen. Som det kan ses af Mettes indtegning af hendes løb, så er hun godt orienterende, stort set ingen fejlløb undervejs.

I Herrer 40 blev Jacob Spang Mortensen nr. 7 i tiden 2.15.11 for de 10,1 km. og 32 poster. Jacob er en flittig og dygtig o-løber, og jeg håber, at der bliver plads til ham på orienteringslandholdets tur til Norge senere på året.

Mette Stub med sølvmedalje.

I Herrer 50 løb vores formand Jan Kofoed Nielsen sig til en 16 plads i tiden 1.58.47 for 8,2 km. og 21 poster.

Samme distance løb de i H 55, og her havde Bruno Stub mere fart i løbeskoene, idet han løb ind på en flot 2 plads i tiden 1.17.38. (Det var måske gået bedre på stafetholdet, hvis Bruno havde mænget sig på holdetJ)

I samme klasse blev Jørn Lind nr. 9 i tiden 1.36.38 og Jan Johansen, som ikke har løbet mange løb, blev nr. 13 i tiden 2.01.55.

Torkil Hansen og undertegnede stillede op til de realiteter, at med nogle af landets hurtigste H 60 løbere til start, så skulle vi løbe om de sekundære placeringer. Torkil udtalte før start, at alt bedre end en 7 plads er godkendt.

Så godkendt må det være, at jeg igen lidt heldigt, trak det længste strå i den interne kamp, og sluttede på en 4 plads i tiden 58.19 mod Torkil,s 5 plads i tiden 60,35 for de 6,5 km. og 17 poster.

Afslutningsvis vil jeg tillade mig at sige, at vi præsenterede PI-København med nogle gode sportslige resultater, og som det fremgår at billedet, så fik vi luftet PI,s banner i de grønne omgivelser.