IMG_4456

MTBO

PI København havde sidste år debut som arrangør af mountainbikeorienteringsløb, og det resulterede i hele to løb i år.

Torkil Hansen meldte sig klar som banelægger, da jeg mødte ham over en kop varm kaffe i starten af december i Tisvildeleje ved afslutningen af Vintercuppens 4. afdeling. Om det var de få minutter, han slog mig med, eller de utallige væltede træer, der inspirerede ham, må stå hen i det uvisse.

Kortet klargøres i stativet på styret.

Kortet klargøres i stativet på styret.

Der var 43 tilmeldte på tre forskellige baner i dame- og herreklassen, da PI København arrangerede Vintercuppens 7. afdeling den 2. februar 2014 i Geel Skov med en lille afstikker til den sydlige del af Rude Skov.
Trods en meget mild vinter meldte frosten og sneen sig dagen inden løbet skulle afholdes, men med en boremaskine, en hårdtarbejdende formand og en ivrig banelægger blev posterne sat ud, så rytterne kunne prøve kræfter med sne og is.
Vejret havde nok alligevel gjort indtryk hos mange ryttere, da kun 26 stillede til start, og med de sidste informationer om et nyanlagt mountainbikespor i Geel Skov, som ikke var tegnet ind på kortet, og et ”pas på – det er glat derude”, blev de én efter én sendt af sted.
Jeg havde fornøjelsen af at køre noget af ruten et par timer inden starten. Banen var med et noget vekslende underlag med is på den asfalterede del, og i skoven skulle der køres på mudrede single-tracks samt på små stier, der var dækket af et tyndt lag sne og næsten ikke kunne ses. Så på denne dag kunne arrangørerne tilbyde rytterne at få testet alle aspekter af mountainbikeorientering.
Det var da også nogle trætte, men dog opmuntrede ryttere, der én efter én trillede ind i målområdet. De berettede om frustrationer med teknikken på cyklen og ikke mindst gearskiftere, der svigtede i det hårde føre. Et par enkelte ufarlige styrt blev refereret, og så havde det nyanlagte mountainbikespor i skoven drillet et par stykker, der mente at nogle poster var forsvundet eller havde flyttet sig. Men solen skinnede fra en skyfri himmel, og der var roser til banelæggeren, så alle var tilfredse og kunne med god samvittighed køre hjem og holde fri resten af søndagen.

Klar til afgang. TV Kurt Pedersen, Assens og TH Henrik Vibe, Allerød OK

Klar til afgang. TV Kurt Pedersen, Assens og TH Henrik Vibe, Allerød OK

Den 15. marts 2014 skulle det andet MTBO-løb afholdes i Egedam, Stenholt Vang og Hillerød Øst med mig som banelægger, men en uge inden løbet satte et nedbrud på computeren en stopper for dette, og Torkil måtte endnu engang træde til.
Med seks forskellige baner og et veloplagt felt blev de omkring 90 ryttere sendt ud på skovens store og små stier. Jeg tillod mig at teste terrænet, da posterne skulle sættes ud. Med glæde kunne jeg vende tilbage til stævnecenteret og berette, at med et tørt underlag, høj sol og en let brise var der rig mulighed for rytterne for at få testet benene på en noget nær perfekt dag til mountainbikeorientering. Endnu engang var der roser for banelægningen og en stor tak til Torkil, som med kort varsel havde fået lavet nogle fornuftige og udfordrende baner, og så var det glædeligt at se Odense PI repræsenteret med tre ryttere.

Når man kigger ud i fremtiden, vil det ikke være sidste gang, PI København melder sig som arrangør af et mountainbikeorienteringsløb. Det er en disciplin, som alle kan deltage i, om man er helt ny i sporet eller en gammel ræv. Så det er i sidste ende op til banelæggeren at få lagt banerne, således at rytterne oplever vekslingen mellem høj intensitet og fart samt evnen til at holde hovedet koldt, når orienteringen kræver det.